You are currently viewing Cum a evoluat fotografia in ultimii 200 de ani

Cum a evoluat fotografia in ultimii 200 de ani

Ai nevoie de un aparat foto tare ca sa fii un fotograf mai bun!

A face fotografii pe tot parcursul vietii a devenit parte din cultura populatiei majoritatii statelor lumii de peste un secol. Imortalizam cel putin momentele importante – nasterea, scoala, casatoria, momentele cu familia si asa mai departe, fotografia are aici un rol crucial.

Primul aparat foto a aparut la inceputul anilor 1800, iar de la iesirea pe piata si pana in prezent, tehnologia si camerele foto au cunoscut schimbari drastice. Odata cu aparatul foto si evolutia sa s-au modificat de asemenea si suporturile pe care sunt stocate fotografiile. Daca in trecut parea ceva de domeniul stiintifico-fantasticului, in prezent ramele foto sunt acum la ordinea zilei. Scot in evidenta acele momente dorite de posesor, lumineaza si pun in valoare prin lumini si efecte fotografiile atat de speciale pentru fiecare.

Lumina si arta luminozitatii este ceva ce cu siguranta s-a schimbat odata cu tehnologia adusa de camerele foto moderne. In fapt insa tot aparatul foto in sine a dictat schimbarile in cadre, luminozitate si toate celelalte.

Primul aparat foto a fost inventat in jurul anului 1814 – o masinarie masiva care putea fotografia doar alb negru, in imagini sterse. La acel moment insa, era ceva de-a dreptul impresionant, probabil ca nimeni din acea vreme nu isi imagina cum va evolua fotografia pe parcursul urmatorilor 200 de ani.

Urmatoarea mare realizare in arta fotografica a fost introducerea fotografiei color. Aceasta schimbare a fost una de durata, a trecut ceva vreme pana cand aparatele foto color au devenit disponibile si publicului.

O schimbare ulterioara in modul in care erau facute fotografiile a avut loc in momentul cand au aparut camerele foto de unica folosinta. Acestea permiteau fotografilor ori celor ce mergeau in vacante sa le foloseasca usor, fara a fi nevoiti sa care camere si echipamente scumpe. De cele mai multe ori aceste camere de unica folosinta erau si rezistente la apa, ceea ce le conferea inca un avantaj.

Urmatorul pas in evolutie a fost dat de introducerea pe piata a camerelor foto digitale. Acest lucru a facut posibila descarcarea fotografiilor pe computer, trimiterea lor prin intermediul internetului sau, dupa caz developate si printate pe suport de hartie. Aceasta noua tehnologie a revolutionat modul in care oamenii stocau si foloseau fotografiile.

In cele din urma in ziua de astazi cunoastem tot mai multe adaosuri in ceea ce priveste tehnologia folosita la fotografie. Telefoanele mobile au acum capacitatea de a realiza fotografii chiar mai clare decat cele ce puteau fi realizate la inceputurile introducerii fotografiei digitale. Camerele duble – frontale si dorsale reprezinta de asemenea un avantaj (dovada stau selfie-urile) – nu mai trebuie sa ceri acum strainilor sa te fotografieze, poti face acest lucru si singur. Optiunile sunt din ce in ce mai diverse si mai complexe cand vine vorba in general de echipamente pentru arta fotografica. Lentile speciale, obiective profesionale, camere foto DSLR ori semi-profesionale sunt acum la mare cautare. Fotografia a fost cu mult simplificata si facilitata pentru utilizator, spre deosebire de inceputurile sale.

Cu toate aceste imbunatatiri ce au avut loc intr-un termen relativ scurt, asteptam in continuare: poate peste zece ani vom vedea noi schimbari dramatice in ceea ce priveste fotografia.