Am vorbit intr-un articol anterior despre stiluri diferite de fotografie, despre fotografia alb-negru, fotografia din aer si fotografia de actiune. Mai prezentam aici inca doua stiluri fotografice primul fotografia de calatorie.
Fotografia de calatorie
Acest stil fotografic nu presupune doar fotografiile din concedii si vacante. Inseamna in fapt captarea unei emotii, a unui sentiment, a esentei unui loc. Fotografia de calatorie spune o poveste despre oameni si despre peisaje, imortalizeaza trairi si ilustreaza momente unice. Nu este neaparata nevoie de vacante foarte costisitoare pentru fotografii de calatorie reusite. Chiar si o excursie pana intr-un oras alaturat sau in vecinatatea locuintei poate oferi experiente unice, locuri de explorat si cadre de neuitat.
Cand se fotografiaza persoane in contextul lor local, exista o serie de tehnici ce pot fi folosite. Trebuie tinut cont in mod special de fundalul fotografiei. In mod ideal trebuie sa fie ceva care sa nu distraga atentia prea mult de la ceea ce se fotografiaza, insa sa ofere si un cadru care sa se asorteze perfect cu ceea ce se vizeaza.
Unele din cele mai reusite fotografii ale persoanelor in timp ce calatoresti sunt instantaneele facute de aproape. Acestea le poti realiza fie apropiindu-te destul de mult de subiect, fie folosind zoom-ul din dotarea camerei digitale. Poti capta trairi intense, emotii unice, dupa cum poti vedea chiar la expozitii ale fotografilor celebri.
Trebuie sa te bazezi pe fotografii atipice. Cand se adopta o pozitie anume pentru o fotografie, se poate observa acest lucru. Foarte reusite ies insa si fotografiile care nu respecta aceasta regula.
Calatorind poti intalni si obiceiuri si traditii unice, pe care le poti fotografia pentru a le arata apoi prietenilor si cunostintelor.
Un sfat simplu: tine camera la nivelul ochilor, priveste prin obiectiv pentru a nu rata nici un moment. Este uimitor ce imagini poti capta cand persoana ce urmeaza sa o fotografiezi nu se asteapta la acest lucru.
Fotografia subacvatica
A devenit si acest stil de fotografie tot mai cautat pentru unicitatea sa. A devenit de asemenea mai accesibil datorita aparitiei camerelor de actiune, a camerelor foto digitale cu protectie acvatica, ce permit fotografierea sub apa.
Exista o serie de dificultati ce pot sa apara cand se fac fotografii subacvatice, care pot fi sumarizate intr-un singur cuvant: limitare. Comunicarea este limitata, miscarile sunt limitate, lumina naturala este limitata, vizibilitatea este limitata. Modul cum se poate descurca fiecare cu aceste limitari depinde doar de abilitatile proprii si de echipamentul foto.
Cu toate acestea, cel mai important sfat pentru cei ce aleg sa faca fotografii subacvatice are prea putin de a face cu fotografia, si mai mult cu siguranta personala. Mediul acvatic poate fi periculos, chiar daca fotografiezi pur si simplu cum inoata copiii intr-o piscina. Siguranta trebuie sa fie pe primul loc, atat din punct de vedere al echipamentului folosit cat si in ceea ce priveste siguranta personala.
Lista tuturor acestor stiluri de fotografie nu este nici pe departe incheiata; sunt multe alte stiluri si tipuri de fotografie pe care le poti descoperi: fotografia panoramica, fotografia tip portret, fotografia macro si multe altele. Arta si munca fotografica poate fi impartita in atat de multe categorii, cu subcategorii etc. Deocamdata insa, distreaza-te si exerseaza cu camera foto, descopera bucuria de a fotografia si de a imortaliza momentele importante pentru tine.