You are currently viewing Fotografierea artificiilor

Fotografierea artificiilor

Daca sarbatoresti Anul Nou (Revelionul), ziua orasului tau sau pur si simplu ziua Romaniei ori chiar o nunta a cuiva drag si vrei sa dai artificii noaptea pe cerul plin de stele, este timpul sa prinzi aceste luminite minunate pe aparatul tau de fotografiat. Uite cateva tehnici pentru a face aceste lucruri si ca fotografierea sa iasa perfect.

Pregateste-te

Atunci cand ai de gand sa fotografiezi artificii si jocuri de artificii, asigura-te ca esti pregatit. Asigura-te ca ai suficienta memorie la camera sau ca ai niste carduri de memorie in plus, dar si niste extra baterii care sa-ti asigure capturarea momentelor fabuloase de la petrecerea luminata.

Vei avea nevoie si de un tripod, de un obiectiv cu unghi larg sau de un teleobiectiv cu zoom si mai presus de toate aminteste-ti sa ajungi mai devreme la acea petrecere sau celebrare unde se vor da focuri de artificii. Plaseaza camera pe un tripod si seteaza modul Manual: este nevoie de f/8-f/16 pentru un DOF grozav si de o expunere lunga oriunde intre 1-10 secunde.

Foloseste self-timerul de la camera foto sau un cablu atasat de camera pentru a face poza fara absolut nici un efect de ceata sau de miscare. Pentru un efect mult mai dramatic, incearca sa capturezi mai multe dare de focuri de artificii de-a lungul cerului.

Include si oameni

Pozitioneaza-te intr-un loc bun in centrul actiunii. Este o idee grozava sa poti prinde si capetele altor oameni, pentru ca ofera o alta perspectiva si dimensiuni pozei in cauza. Amplaseaza-ti camera pe un tripod si alege o deschidere larga pentru a mentine lucrurile destul de evidente si clare.

Seteaza-ti ISO la 100 pentru a mentine zgomotul digital la minim. Asteapta ca mai multe artifcii sa fie lansate pentru a da drumul la pozat, si foloseste un cablu atasabil pentru a surprinde acele cadre dorite. Nu mai folosi si blitzul pentru ca ar putea sa strice intregul efect al imaginii si ia o expunere mai lunga pentru a prinde diferitele etape ale jocurilor focurilor de artificii.

Foloseste o viteza minima de obturator

Atunci cand vine vorba despre viteza obturatorului, ar trebui sa alegi o expunere mai inceata, oriunde intre 1-15 secunde tocmai pentru a captura digital traiectoriile artificiilor. Cu cat mai lunga expunerea, cu atat mai multe linii vor aparea si cu atat mai lungi vor parea acestea iar fotografierea va fi ruinata.

Daca va fi setat pe mai repede, aparatul nu va suprinde momentele extinse de atunci cand explodeaza artificiile pe cerul noptii. Ar trebui sa faci poza folosindu-te de self timerul camerei sau de un cablu atasabil de camera astfel incat sa eviti a atinge si a scutura camera.

Daca nu ai nimic cu care sa iti tii camera nemiscata, creste sensibilitatea camerei a lumina crescand si ISO. Acest lucru iti va oferi expunere mai scurta fara prea mult blur, insa pregateste-te sa ai parte de mai mult zgomot de fundal in fotografiile reiesite.

Click si poza

Prinde si surprinde actiunea, insa evita timpul care este necesar intre apasarea pe declansator si fotografierea efectiva a pozei in cauza, prin mentinerea butonului de declansare apasat pe jumatate.

Atunci cand vine momentul potrivit, apasa pana la capat pe buton si prinde acea poza dorita. Lasa fumul sa se evapore inainte de a trece mai departe astfel incat sa reduci nevoia de a edita fotografiile cu ajutorul unui program mai tarziu pe calculator.