In timp de multi dintre noi intelegem semnificatia spirituala a botezului pentru un copil, nu am putea recunoaste modul in care fiecare ceremonie este reprezentativa ca un moment frumos, la o viata noua, la iubire si la iertare. Intelegerea importantei acestui eveniment poate da un nou sens ritualului de botez, iar efectuarea unui moment memorabil prin fotogtafii, care sa exploreze si care sa evidentieze simboluri nemaintalnite poate fi o solutie buna pentru a identifica intreg sacrificiul botezului.
Simbolurile sacrificiului de botez
Apa. Apa este elementul cheie al botezului, este un simbol atat de viata, cat si de moarte. Apa inseamna spalarea pacatelor, curatarea trupului de vechea viata si trecerea la o etapa noua in tainele crestinesti. De multe ori apa este incorporata intr-un botez, prin stropirea copilului pe frunte sau scufundarea in cristelnita.
Lumanarea este cea care are o semnificatie spirituala, iar un bun fotograf cuprinde cele mai frumoase fotografii ale nasilor care conduc copilul spre lumina, lumina si credinta ce vor intra in viata copilului. Aceasta poate fi aprinsa in orice moment in timpul ceremoniei si este de obicei data ca suvenir parintilor pentru a-si aminti de semnificatia acestei zile.
Vestimentatie alba. Purtarea costumelor de botez in culori de alb este un simbol de puritate si de curatare ca semn vizibil al punerii credintei si adoptarea unui nou mod de viata. Aceste haine pot include o salopeta alba, rochii albe, papucei albi sau orice alte piese vestimentare in aceasta culoare. Pentru cei mai multi credinciosi, culoarea alba indica faptul ca sufletul copilului este curatat prin sacramentul botezului. Un fotograf va pune intotdeauna in albumul de la botezul copilului o multime de fotografii cu hainutele copilului, inainte si dupa ce acesta a fost imbracat.
Uleiul este de obicei folosit pentru a unge fruntea noului botezat ca un simbol al puterii. In Sfanta Scriptura, uleiul este o metafora comuna pentru Dumnezeu si arata cum cei mai multi apostoli au fost unsi cu ulei inainte de a fi numiti in pozitii.
Porumbelul vizeaza coborarea prezentei divine in corpul celui botezat, fiind de altfel si cel care aduce mai multa puritate in sanul familiei, contureaza libertatea trupeasca si gandirea libera a noului crestinat.
Crucea sfanta cu care preotul realizeaza semnul sfintei cruci pe fruntea copilului este un simbol reconoscut in majoritatea religiilor, ceea ce inseamna chintesenta credintei crestine si implicit inceperea unei vieti in crestinatate, in buna onoare si incredere in tainele divine.
Necesitatea botezarii copilului
oricine este pregatit sa auda cuvantul lui Dumnezeu si sa isi marturiseasca pacatele, iar pentru a trai o viata in angajamentul credintei, botezul este sfantul sacrificiu care permite indepartarea relelor din sanul familiei si aducerea unei noi sperante de viata. Motivul pentru care botezul este considerat un sacrificiu consta in salvarea copilului si devenirea acestuia membru vesnic al bisericii.
Copilul trebuie introdus in cuvantul lui Dumnezeu cat mai devreme posibil de catre parinti si nasi. Parintii trebuie sa aiba grija sa gaseasca un echilibru intre ghidarea copilului si sprijinirea dezvoltarii spirituale a copilului. Orice angajament pe care il fac pe cont propriu inseamna si o modalitate independenta de manifestare si intelegere a credintei.
Este un obicei comun pentru parinti sa se gandeasca la propriile convingeri religioase, dar, cu toate acestea, sacrificiul botezului este bine-intentionat, pentru ca va ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului, ca si cetatean al bisericii, om al societatii si implicit crestin al lumii.