You are currently viewing Recomandari simple pentru editarea fotografiilor

Recomandari simple pentru editarea fotografiilor

Fotografiile foarte bune fac o mare diferenta atunci cand prin editare foto cauta sa se adauge un plus de atractivitate unor lucruri. Uneori nu conteaza absolut deloc cum este facuta fotografia, cele mai importante fiind retusurile finale. In continuare va oferim cateva sfaturi simple pentru editarea fotografiilor, care ar putea sa va ajute.

Fotografia s-a schimbat enorm pe parcursul ultimilor ani. Daca luam in considerare numai echipamentele folosite acum si cele utilizate acum 10 ani vedem o uriasa diferenta. Exista totusi cateva lucruri care nu se schimba: daca stii sa capturezi o ipostaza buna, stii, iar daca nu, nu. Chiar daca este vorba de un foarte mic retus, fiecare fotograf trebuie sa stie cele cateva sfaturi pentru editarea fotografiilor, ce pot salva intreaga munca depusa.

Daca se priveste editarea fotografica dintr-o perspectiva profesionala, nuantele pe care le capata sunt destul de numeroase. Cu toate acestea se porneste tot de la reguli de baza. Fara indoiala folosirea fotografiei digitale a facut munca fotografilor mult mai usoara. Se poate vedea inainte de printarea pe suportul de hartie o varianta a fotografiei, iar in functie de defecte se pot face si retusuri. Principalul si cel mai utilizat astfel de retus este decuparea. Efectiv inseamna reducerea dimensiunilor fotografiei si uneori este inevitabila. De foarte multe ori dupa realizarea fotografiilor se pare ca apar elemente care nu sunt dorite. Aceste elemente pot sa afecteze partea estetica si artistica a fotografiei, si de aceea trebuie eliminate. Prin decupare se renunta la elementele nedorite si se pastreaza doar esentialul.

Pe langa decupare, unele fotografii mai au nevoie si de o usoara rotatie spre stanga sau dreapta, alungiri sau ingustari, iar toate aceste modificari pot fi revizuite si anulate oricand. Retusurile la culori reprezinta un alt aspect deosebit de important la editare. Adesea, fara sa ne dam seama, lumina nu este destul de buna cand facem o fotografie, iar rezultatul final va fi un instantaneu cu culori sterse sau prea intunecate. Acest lucru poate fi remediat prin editare. Fie ca fotografia trebuie luminata, ii trebuie mai mult contrast sau culori mai intense, aplicatiile si programele de editare foto permit acest lucru.

Un alt aspect ce trebuie cunoscut de fiecare fotograf care face retusuri si editeaza este reducerea efectului de ochi rosii. Stim cu totii despre ce e vorba, in unele fotografii persoanele apar cu ochii rosii, luminati. Chiar daca fotografia este una foarte reusita, acei ochi rosii sunt suficienti pentru a o strica. Din fericire majoritatea software-urilor de editare foto din zilele noastre vin cu aceasta facilitate denumita Red Eye Correction.

Aceste cateva elemente de baza trebuie cunoscute de orice fotograf. Editarea fotografiilor poate incepe cu acesti pasi elementari, pentru ca ulterior cel ce editeaza sa se acomodeze si cu alte detalii mai complexe in ceea ce priveste modificarea fotografiilor. Ceea ce poate sa para o sarcina dificila la inceput devine un lucru mai usor decat v-ati putea inchipui odata ce va obisnuiti cu elementele de retusare pe care le ofera programele de editare. Atentie insa: pastrati de fiecare data si fotografia originala, lucrati pe o copie a acesteia, pentru a avea o copie de rezerva in cazul in care retusurile au stricat realmente instantaneul.