You are currently viewing Sfaturi pentru fotografii alb-negru

Sfaturi pentru fotografii alb-negru

Fotografiile color pot fi pline de viata, stralucitoare si ilustreaza imaginea exact cum se prezinta in realitate, insa nimic nu poate inlocui sarmul si atemporalitatea oferita de fotografii alb negru. Novice sau expert, orice fotograf trebuie sa aiba in vedere cateva lucruri de baza cand incearca sa imortalizeze orice in monocrome.

Fotografiile alb-negre revine in voga printre entuziastii acestei arte. Cand a aparut fotografia color, cea alb-negru a fost lasata la o parte. Parea prea plictisitoare, prea lipsita de viata fata de explozia de culori prezentata de noua tehnica. Cu toate acestea, in ultima perioada, tot mai multi incep sa redescopere frumusetea intrinseca, puritatea si puterea pe care o exprima fotografia alb-negru. In continuare oferim cateva sfaturi ce trebuie luate in considerare cand se aleg astfel de fotografii.

Alegerea subiectului fotografiat este desigur prima etapa. Indiferent daca este o fotografie alb-negru sau color, subiectul si focusul sunt foarte importante. Desigur exista si aici o diferenta. Spre exemplu unele subiecte arata mult mai interesant in culori fata de varianta alb-negru.

Efectele de lumini si de umbre – la fel de importante in arta fotografiei alb-negru. In fapt toate aceste fotografii sunt bazate pe umbre si lumini; din acest motiv tehnica luminilor si umbrelor trebuie sa fie utilizata pe cat de eficient posibil. Puteti incerca sa imortalizati acelasi obiect sau acelasi peisaj in diferite momente ale zilei, pentru a observa cum influenteaza umbrele fotografia. O alta idee este sa experimentati cu calitatea si intensitatea luminii, spre exemplu puteti face o fotografie a unui copac intr-o zi cu ceata, mai apoi intr-o zi luminoasa.

Formele trebuie luate in considerare. Cum la fotografia alb-negru lipseste culoarea, cel mai mult conteaza liniile si formele, pentru a se crea acel aspect estetic ce atrage interesul. Trebuie incercata incorporarea unei varietati de forme care sa creeze diverse tipuri de linii precum linii curbate, drepte sau ondulate.

Perspectiva este un alt lucru de luat in seama. Poate crea efecte foarte interesante, in special in fotografia alb-negru. Perspectiva poate aduce viata unui subiect static, poate sugera profunzime si mister in obiecte folosite de zi cu zi, in acest fel o fotografie alb-negru realizata dintr-o perspectiva unica poate spune o adevarata poveste.

Atentie la fundal. Trebuie sa va asigurati ca subiectul fotografiat nu se „pierde” in fundal. Adesea se recomanda incadrarea subiectului fotografiat putin spre stanga sau spre dreapta, pentru a se elimina acele elemente de fundal nedorite in cadru. Se poate de asemenea incerca fotografierea dintr-un alt unghi.

Chiar si la fotografia monocrome culorile conteaza. Fiecare culoare are un efect diferit, se prezinta altfel in momentul in care este fotografiata in modul monocrom. Spre exemplu, daca verdele deschis si rosul sunt cu totul diferite in fotografia color, sunt abia sesizabile diferentele in momentul in care aceste culori sunt imortalizate in alb-negru. Cu cat contrastul culorilor este mai mare, cu atat mai mult se vor observa si diferentele in fotografia alb-negru.

Acuitatea, contrastul, luminozitatea, umbrele si nu numai sunt lucruri de tinut cont in momentul in care se fac fotografii alb-negre. Experimentati, amuzati-va, pana veti reusi sa imortalizati acele cadre unice si pline de expresivitate.