You are currently viewing Tehnici pentru fotografii mai bune

Tehnici pentru fotografii mai bune

A face poze bune implica desigur echipament de calitate, insa si cateva tehnici, o gandire clara. Trebuie sa astepti un moment si sa te gandesti clar la ceea ce incerci sa captezi in fotografie, ceea ce incerci sa imortalizezi ca sa devina poze bune. Urmatoarele sfaturi le oferim aici pentru fotografii incepatori, novici in arta fotografica, pentru a-si imbunatati cadrele imortalizate sa devina din banale poze in poze bune.

Daca doresti sa:

  • aduci cu tine acasa amintiri mult mai placute din calatorii sau din locurile pe care le-ai vizitat
  • faci fotografii-portret mai reusite cu familia, prietenii, cunostintele
  • fii multumit si incantat de fiecare data de rezultatele obtinute
  • te bucuri de procesul simplu dar in acelasi timp al fotografiei

In acest caz va trebui sa citesti si sa pui apoi in aplicare urmatoarele sfaturi simple.

1. Apropie-te. De fiecare data cand depistezi ceva ce iti atrage atentia, un cadru, un peisaj, un obiect pe care vrei sa il fotografiezi, trebuie sa apropii cadrul pana in acel punct in care ceea ce fotografiezi sa ocupe aproape in intregime fotografia. Detaliile sunt mult mai interesante vazute de aproape, astfel trebuie sa te apropii suficient de mult pana cand vei reusi sa imortalizezi tot ce te intereseaza.

2. Fii rapid. Sfat valabil in special pentru fotografierea subiectilor aflati in miscare – un simplu exemplu ar fi fotografierea animalului de casa. Se misca in continuu, iese din cadru, se intoarce. De aceea trebuie sa fii rapid, in momentul in care ai prins acel cadru dorit trebuie sa il imortalizezi imediat. Chiar daca faci multe incercari pana sa iti reuseasca, rezultatele se merita.

3. Atentie la compozitia fotografiei. Chiar daca nu o vei expune la o galerie de arta, la un nivel sau altul oricine raspunde mai bine la o fotografie ce are toate elementele in echilibru. Astfel va trebui sa mentii o linie a orizontului, sa elimini din cadru elementele care nu sunt necesare, sa plasezi subiectul central sau lateral, dupa caz si sa pastrezi si perspectiva.

4. Fii selectiv. Alege punctul de interes si concentreaza-ti eforturile spre acesta, fie ca este o fotografie statica, fie una dinamica. Orice alt element care distrage atentia de la subiectul fotografiat trebuie eliminat pe cat posibil din cadru.

5. Focusul camerei trebuie sa cada pe subiectul fotografiat. In cazul camerelor de fotografiat cu auto-focus va trebui sa plasezi central subiectul fotografiat, sa apesi si sa mentii la jumatate declansatorul pana imaginea se stabilizeaza, si apoi sa il imortalizezi.

6. Atentie la lumina. Trebuie sa iti dai seama cum lucreaza lumina in favoarea sau defavoarea ta. Nu iti doresti ca persoana fotografiata sa fie doar o silueta neagra avand pe fundal un peisaj foarte interesant, asa ca asigura-te ca lumina iti vine din spate cand fotografiezi. Fie ca e lumina naturala sau artificiala, asigura-te ca lucreaza in favoarea ta.

7. Acomodeaza-te cu setarile simple ale camerei de fotografiat, chiar daca ai una de ultima generatie, care iti ofera foarte multe facilitati. Obisnuieste-te intai cu lucrurile simple si treptat incepe sa exersezi si cu celelalte.

8. Nu lasa frica sa te copleseasca. Chiar daca nu ai setarile potrivite, chiar daca nu iti reusesc fotografiile ideale din prima, chiar daca trebuie sa faci foarte multe incercari, nu te da batut.

Toate aceste sfaturi simple te vor ajuta sa iti imbunatatesti talentul fotografic si, de ce nu, sa ajungi chiar un fotograf renumit. Trebuie doar vointa si perseverenta.